Marginea unei anvelope este plină de marcaje – cifre și litere, dar ce înseamnă acestea de fapt?
Reguli legale
Anvelopele sunt standardizate în Europa, conform regulamentelor ECE-R 30, la fel cum există reguli de trafic, detaliate și monitorizate. Legislația mai menționează și faptul că toate informațiile trebuie să fie trecute pe marginea anvelopei. Numele producătorului, de obicei foarte vizibil și tipul anvelopei sunt ambele trecute aici, pe anvelopă. Dar există mai multă informație care poate fi găsită. De exemplu – avem o anvelopă pe care este trecută combinația de cifre 195/60 R 15 88 V – aceasta e întotdeauna structura, dar cifrele și literele pot fi bineînțeles diferite.
Dimensiunile anvelopei
195/60 R 15 88 V . În exemplul de mai sus, primele două cifre separate între ele, indică mărimea anvelopei. Anvelopa pe care o analizăm are, deci, 195 mm lățime, procentul între înălțime și lățime este de 60 de procente. Cu cât mai mic acest procent, cu atât mai mică este lățimea anvelopei.
Anvelope radiale
195/60 R 15 88 V . R-ul din notația de mai sus indică design-ul, în acest caz este vorba de o anvelopă radială. Există situații în care întreg cuvantul – Radial, este printat pe anvelopă. Începând cu 1980, anvelopele radiale au fost folosite pe mașinile de pasageri aproape exclusiv, astfel încât numele efectiv a devenit aproape subînțeles. Totuși, el rămâne printat. Anvelopele diagonale, care reprezentau modelul de cauciuc des întâlnit în trecut, sunt acum echipate mai degrabă pe mașini agricole, mașini vintage și uneori chiar și motociclete. Indicatorul pentru o anvelopă diagonală va fi litera D.
Diametrul jantei
195/60 R 15 88 V . A treia parte din exemplul pe care îl analizăm indică în mod normal diametrul jantei în inch – cea mai des întâlnită unitate de măsură pentru această dimensiune. Există și producători care folosesc notații în milimetri, dar diferența este ușor de observat. Mărimea în inch este de obicei de la 10 la 20, pe când cea în milimetri este cuprinsă între valorile de 315 – 440.
Capacitatea de încărcare
195/60 R 15 88 . Bineînțeles că este vorba și de cât poate susține anvelopa ca și greutate. Index-ul de încărcare, cunoscut și ca Load Index LI, este pe locul cinci. Găsești conversia acestor valori foarte rapid, în diferite tabele online, în acest caz că 88 reprezintă o capacitate de încărcare de 560 de kilograme, la o presiune de aproximativ 2.5 bari. Valoarea LI specificată în documentele mașinii nu trebuie să fie mai mică decât presiunea, adică dacă valoarea aceasta este 88, anvelopele trebuie instalate cu un minim LI de 88. Pentru anvelopele care au o capacitate particulară de susținere a greutății, poate fi vorba de abreviația RF (reinforced) sau XL (extra load).
Viteză
195/60 R 15 88 V . Viteza maximă permisă la care poți folosi anvelopa în siguranță este indicată de o literă la finalul acestei combinații de cifre și litere. Indexul de viteză V corespunde valorii de 240 km/h. De obicei, aceste marcaje sunt de la M, care corespunde unei viteze de 130 km/h până la Y, ceea ce se traduce într-o viteză maximă recomandată de 300 de kilometri pe oră. Și în acest caz, poți găsi rapid tabelele corespondente acestor litere.
Marcajul DOT
Pe lângă marcajele menționate anterior, fiecare anvelopă are un cod de la producător, de obicei o secvență de 12 litere sau cifre. Ultimele patru cifre sunt încadrate și reprezintă marcajul DOT (Department of Transportation – marcajul autorității americane de transport a devenit un standard internațional). Analizând acest marcaj, poți citi data producției, listată ca număr al săptămânii și an. Dacă anvelopele sunt fabricate înainte de anul 2000, marcajul DOT are doar trei cifre.
Alte informații
Dacă anvelopa are o direcție anumită, acest lucru este indicat cu termenul Rotation, Direcion sau Direction of rotation împreună cu o săgeată care indică direcția corespunzătoare. Inscripția Tubeless anunță că anvelopa nu are un tub. Indicația TWI (Tread Wear Indicator) indică anumite puncte în profil care pot fi descifrate în asociere cu uzura – dacă acele puncte sunt la suprafață, avem de-a face cu o anvelopă care se apropie de limita legală de uzură, care este 1.6 milimetri și trebuie, deci, înlocuită. M+S înseamnă Mud and Snow. Pentru anvelopele de iarnă, nu S este un indicator de încredere, ci un simbol adițional, al unui fulg de nea te va asigura că ești în siguranță cu aceste anvelope. Un E sau un E în combinație cu un număr, indică un test standard, european. Anvelopele Runflat (cele care nu se vor dezumfla astfel încât să nu-ți permită să ajungi cu mașina la atelier, la o viteză mai micuță) poartă marcajul ROF sau SST și au marginile întărite printr-o tehnologie specială. Un mic 1 notat pe anvelopă indică anvelopele silențioase, care sunt certificate printr-un certificat care garantează emisia redusă de zgomot.