Știința de a schimba o anvelopă este o abilitate necesară pentru toți șoferii. Dacă te bazezi în mod exclusiv doar pe telefonul mobil pentru a te salva într-o situație de urgență, atunci când ai rămas în pană pe marginea drumului, se poate întâmpla să ai parte de neșansa de a uita să-l încarci sau să fii în afara ariei de acoperire în ceea ce privește semnalul GSM ori chiar să-l fi uitat acasă, din greșeală.
Să ți se dezumfle pneurile se pot întâmpla oriunde și un telefon mobil nu este un înlocuitor pentru a ști cum să schimbi o anvelopă rămasă fără aer. Din fericire, schimbarea unei anvelope nu este o operațiune atât de dificilă! Trebuie doar să respecți următoarele recomandări pentru a fi pregătit în cazul în care te confrunți cu o astfel de problemă în trafic.
Instrumentele de care ai nevoie pentru a schimba o anvelopă dezumflată
Aceste unelte trebuie să se regăsească în mod necesar în autovehiculul tău:
- Cric
- Cheie tubulară
- Anvelopă de rezervă complet umflată
- Manualul producătorului autoturismului
În situația în care ai pierdut cumva vreunul dintre aceste obiecte sau dacă mașina ta nu ți-a fost livrată cu aceste instrumente, ar trebui să-ți achiziționezi altele noi de urgență. Și asigură-te în mod regulat că pneul de rezervă este umflat la nivelul de presiune PSI recomandat de producătorul vehiculului. Ar trebui să verifici presiunea aerului din anvelopa de rezervă de fiecare dată când verifici presiunea celorlalte cauciucuri. Nu uita să verifici presiunea în fiecare lună și înainte de a pleca în călătorii lungi sau atunci când transporți o încărcătură suplimentară.
Iată câteva obiecte care nu sunt livrate împreună cu mașina, dar trebuie să le depozitezi în portbagaj sau în torpedou în cazul în care trebuie să schimbi o anvelopă dezumflată:
- Lanternă funcțională cu baterii de schimb (încărcate)
- Haină de ploaie
- Un cadru mic din lemn de 2 "x6" pentru a fixa cricul
- Mănuși
- Saboți de bracare pentru roată
CUM SĂ-ȚI SCHIMBI ANVELOPELE LA MAȘINĂ
Găseste o locație sigură unde poți efectua operațiunea
De îndată ce ai realizat că ai rămas în până și ai o anvelopă dezumflată, nu frâna sau nu vira brusc. Redu viteza încet și uită-te în jur pentru a căuta o porțiune dreaptă de drum, care să aibă și un spațiu mai mare de manevră. O parcare goală ar fi un loc ideal. De asemenea, o suprafață de teren plană este excelentă pentru că va împiedica deplasarea involuntară a vehiculului. De asemenea, porțiunile drepte ale drumurilor sunt mai avantajoase decât curbele, deoarece poți fi văzut de către vehiculele care se deplasează în trafic.
Nu încerca niciodată să schimbi anvelopele pe o porțiune îngusta de drum, în condiții de trafic crescut. Continuă să rulezi (încet) până când găsești un loc mai sigur. Chiar dacă condusul cu o anvelopă pe jantă crește riscul de distrugere a acesteia din urmă, înlocuirea unei jante este mai avantajoasă decât să fi lovit de un șofer neatent.
Asigură-te și mai mult și consultă manualul de utilizare al autoturismului și revizuiește fiecare etapă pe care trebuie să o parcurgi în situația în care ai fi nevoit să înlocuiești o anvelopă dezumflată a autovehiculului tău.
- Pornește luminile de avarie
Luminile de avarie sau cele "de avertizare" îi vor ajuta pe ceilalți șoferi să te vadă pe marginea drumului. Pentru a evita un accident, activează-le imediat ce îți dai seama că trebuie să tragi pe dreapta.
- Trage frâna de staționare (de mână)
Imediat ce ai oprit, trage întotdeauna frâna de mână atunci când te pregătești să înlocuiești o anvelopă dezumflată. Acest lucru va reduce la minimum posibilitatea deplasării involuntare a vehiculului.
- Pune saboții de roată
Pune saboții de frână la roțile din față sau la cele din spate pentru a te asigura că autovehiculul nu se deplasează în timp ce înlocuiești anvelopa stricată. Dacă schimbi anvelopa din spate, pune-le la roțile din față. Dacă anvelopele dezumflate sunt cele din față, pune saboții de frânare la roțile din spate.
Niște cărămizi sau pietre mari vor funcționa la fel de bine precum saboții "reali" de frânare a roților. Asigură-te că sunt suficient de mari pentru a împiedica mașina să se deplaseze.
- Scoate capacul sau acoperitoarea de protecție a roții
Dacă autovehiculul are un capac care acoperă piulițele, este mai ușor să scoți capacul înainte de a ridica autovehiculul pe cric. Dacă nu sunt expuse piulițele, atunci poți trece la Pasul 6.
Utilizează capătul plat al cheii tubulare pentru a scoate capacul. Acest lucru va funcționa pentru majoritatea vehiculelor, dar unele capace au nevoie de un alt instrument pentru a -l desface. Consultă manualul de utilizare al producătorului autoturismului pentru procedurile corespunzătoare de îndepărtare a capacului roții sau a acoperitoarei de protecție a roții.
- Slăbește piulițele
Folosind cheia tubulară, rotește piulițele în sensul invers al acelor de ceasornic până când acestea nu mai întâmpină rezistență. Poate că va trebui să folosești forța, dar și asta este în ordine. Utilizează greutatea piciorului sau toată greutatea corpului, dacă este necesar.
Slăbește piulițele de la ¼ la ½ dintr-o rotire, dar nu le îndepărta complet. Așteaptă până când vine momentul să scoți anvelopa / roata din vehicul.
- Așează cricul sub vehicul
Locul potrivit pentru cric este, de obicei, sub cadrul autovehiculului, în zona în care se găsește anvelopa dezumflată. Multe părți ale cadrului autovehiculului sunt confecționate dintr-un plastic turnat pe partea inferioară, cu o suprafață curată din metal care este special concepută pentru montarea cricului. Pentru a ridica în siguranță mașina și pentru a evita deteriorarea acesteia, urmează instrucțiunile de plasare a cricului în conformitate cu specificațiile din manualul de utilizare al autovehiculului.
- Ridică mașina de la sol cu ajutorul cricului
Pentru a preveni alunecarea cricului sub greutatea autovehiculului și dezechilibrarea acesteia, plasează bucata mică de lemn de 2 x 6 "sub acesta înainte de a începe ridicarea autovehiculul. Această stratagemă este utilă în special pe asfalt. Dacă cricul este poziționat corect, atunci ridică vehiculul până când pneul dezumflat ajunge la aproximativ șase centimetri deasupra solului. Nu așeza niciodată vreo parte a corpului tău sub vehicul în timpul sau după ridicarea vehiculului cu cricul.
- Deșurubeaza piulițele
Acum este timpul să scoți piulițele de tot, până la capăt. Din moment ce le-ai slăbit deja ar trebui să le poți deșuruba foarte ușor cu mâna.
- Îndepărtează anvelopa dezumflată
Apucă anvelopa de partea cu banda de rulare, trage-o ușor către tine până când este complet eliberată de butucul pe care este atașată. Se așează pe o parte, astfel încât să nu se rostogolească.
- Montează anvelopa de rezervă pe șuruburi
Acum pune roata de rezervă pe butuc, astfel încât janta să se alinieze cu șuruburile. Împinge ușor până când șuruburile butucului penetrează janta.
- Strânge piulițele cu mâna
Pune piulițele înapoi pe șuruburi și strânge-le până la capăt. Odată ce acestea sunt toate înșurubate, verifică-le pe fiecare din ele, strângându-le cât mai mult posibil. Le vei strânge mai bine cu cheia după ce vei lăsa vehiculul la sol.
- Coboară vehiculul ușor de pe cric (nu complet) și strânge din nou piulițele
Folosește cricul pentru a coborî vehiculul astfel încât anvelopa de rezervă să se sprijine pe sol, dar greutatea maximă a vehiculului să nu fie pe deplin pe pneu. În acest moment, trebuie să strângi piulițele cu ajutorul cheii tubulare, rotindu-le în sensul acelor de ceasornic, cât de mult poți. Apasă-te cu toată greutatea corpului atunci când realizezi această operațiune.
- Coboară complet autovehiculul
Adu vehiculul la sol și scoate cricul. Asigură-te că piulițele sunt bine strânse, utilizând cheia tubulară pentru a afla dacă acestea sunt cât mai bine strânse.
- Înlocuirea capacului
Dacă capacul pe care l-ai demontat de pe anvelopa dezumflată se potrivește pe noul pneu de rezervă, pune-l în poziția în care a fost atunci când l-ai scos-o inițial. Dacă nu se potrivește, se depozitează cu anvelopa când aranjezi echipamentul.
- Depozitează tot echipamentul
Trebuie să reții că aveai un cric, o cheie tubulară, saboți de frânare pentru roată, anvelopa dezumflată și, eventual, un capac. Nu uita să le așezi pe toate în mașină înainte de a pleca din nou la drum.
- Verifică presiunea din anvelopa de rezervă
Ar trebui să verifici presiunea anvelopei de rezervă pentru a te asigura că este în siguranță pentru a porni la drum, din nou. Anvelopele de rezervă "T-Type" denumite și "mini-roți de rezervă", necesită o presiune de 60 psi (420 kPa). Dacă anvelopa are nevoie de mai multă presiune, condu mașina (încet) până la o stație de service cât de repede poți.
- Trebuie să duci anvelopa dezumflată la un mecanic auto
Anvelopele/roțile de rezervă nu sunt construite pentru a te deplasa pe distanțe lungi sau la viteze mari, deci trebuie să conduci cu atenție până când vei putea ajunge la un service auto, pentru a consulta un mecanic. Un profesionist ar trebui să poată stabili dacă anvelopa dezumflată are doar nevoie de o reparație sau dacă este timpul să o înlocuiești de tot.
Cât durează operațiunea de schimbare a unei anvelope dezumflate?
În afară de a faptul că trebuie să mergi cu anvelopa defectă la un profesionist, procedura de mai sus nu ar trebui să dureze mai mult de 15 până la 30 de minute. Doar asigură-te că nu lași niciun pas necompletat.
Este o practică benefică ca înlocuirea anvelope să se efectueze într-un garaj sau pe o alee de acces pentru a te asigura că ești pregătit să te ocupi de această situație în cazul în care ți se va întâmpla vreodată.
Câteva sfaturi despre schimbarea anvelopelor
Să știi cum poți să înlocuiești o anvelopă dezumflată este grozav, însă întreținerea regulată a pneurilor este și mai importantă. Pe lângă verificarea regulată, mai trebuie să reții următoarele:
- Menține anvelopele corect umflate (la nivelul presiunii specificat de către producător)
- Schimbă anvelopele conform instrucțiunilor producătorului
- Verifică nivelul de uzură la benzii de rulare
Toate aceste măsuri de precauție vor prelungi durata de viață a pneurilor și vor reduce probabilitatea apariției vreunui incident de natură celui descris mai devreme. Chiar dacă nu există nicio modalitate de a preveni complet apariția acestui fenomen, îngrijirea adecvată a acestora poate îmbunătăți nivelul de performanța și îi poate asigura rezistență pentru o perioadă cât mai îndelungată posibil.