Indiferent dacă abordezi subiectul complex al dezumflării anvelopei ca pe o știință sau ca pe o artă, există niște linii directoare pe care trebuie să le urmeze toți pasionații de condusul off-road. Nu contează ce autoturism 4 x 4 deții sau cât de vastă este lista de gadgeturi off-road cu care ți-ai dotat mașina, ajutoarele din timpul condusului pe astfel de suprafețe, cum ar fi controlul tracțiunii, feedback-ul obținut din partea suprafeței de deplasare și diferențialul de blocarea pentru astfel de drumuri, înseamnă foarte puțin în absența unui nivel ridicat de performanța a anvelopelor sau, mai precis, a tracțiunii acestora.
Pe lângă designul benzii de rulare, presiunea din anvelope este cel mai important factor atunci când vine vorba de tracțiune. Nereușita umflării anvelopei până la nivelul corespunzător al unui anumit tip de teren nu va reduce doar performanța off-road a unui autovehicul 4 × 4, ci va crește rapid riscul de deteriorare a anvelopei și a mediului înconjurător.
Creșterea nivelului de performanță care este legat de modul de umflare a anvelopei unui vehicul este raportat aproape exclusiv la creșterea lungimii benzii de rulare pe măsură ce anvelopele se dezumflă, iar nu de lățimea benzii de rulare. Cu alte cuvinte, îți dorești ca lungimea benzii de rulare să se extindă, nu ca aceasta să se îndoaie pe peretele lateral. Banda de rulare este cea mai puternică parte a anvelopei și poate fi reparată atunci când este deteriorată. În schimb, peretele lateral este zona cea mai slabă și mai vulnerabilă a anvelopei și aceasta nu poate fi reparată.
Din nefericire, cu un număr aproape infinit de tipuri de teren, nu este ușor să te decizi asupra nivelului corect de presiune și care este cea mai bună pentru suprafața pe care vei conduce. Această situație este și mai mult complicată de prezența altor variabile, cum ar fi masa vehiculului (inclusiv sarcina utilă), mărimea anvelopei (anvelopele mai mari necesită o dezumflare mai mare) și construcția anvelopei. Apoi, există fluctuații ale presiunii care trebuie luate în considerare; acestea fiind influențate de către căldură și temperaturile ridicate ale drumului în timpul zilei.
În general, suprafețele moi (cum ar fi zăpada, noroiul și nisipul) necesită presiuni mai mici ale anvelopei (deflație scăzută) în comparație cu suprafețele ferme (cum ar fi pietrele, pietrișul și argila). Tabelul din dreapta servește drept ghid general pentru adaptarea presiunilor din anvelopele autovehiculelor pentru a se potrivi diferitelor tipuri de terenuri. Dar, reține că acesta are un rol doar de îndrumător, deoarece nu ia în considerare variabilele menționate mai sus, care pot să difere în funcție de fiecare drum pe care îl faci cu mașina ta.În cele din urmă, deflația anvelopei nu este probabil o știință, ci o artă care poate fi cel mai bine stăpânită doar printr-un proces de încercari și învățare din greșeli.
Ponturi pentru realizarea unei presiuni corespunzătoare în anvelope
• Presiunea recomandată de către producător este, în mod obișnuit, corectă numai în condițiile în care utilizezi mașina pe șosele. Verifică în interiorul casetei de combustibil sau în manualul utilizatorului mașinii dacă există o diagramă a presiunii în anvelope. Majoritatea producătorilor recomandă o presiune de 2,2-2,4 bari pentru un autoturism 4 × 4.
• Asigură-te că ai la îndeamnă, în timpul oricărei deplasări cu mașina, un etalon precis al presiunii în anvelope, un compresor și un kit de reparare a defecțiunilor în orice moment pentru mașina ta 4x4.
• Dezumflă întotdeauna anvelopele atunci când conduci pe suprafețe de tip off-road. Este mai sigur, mai confortabil și mult mai puțin dăunător naturii.
• Nu subestima niciodată impactul pe care îl are chiar și o mică modificare a presiunii din anvelope. Acesta poate îmbunătăți în mod esențial performanța de rulare a vehiculului și confortul deplasării pe șosea - în special în cazul suprafețelor denivelate.
• Indiferent de tipul de teren, nu conduce niciodată cu o anvelopă dezumflată la viteză mare. Acest lucru va cauza încălzirea excesivă a interiorului anvelopei, ceea ce va contribui la deteriorarea iremediabilă și defectarea anvelopelor.
• Nu efectua niciodată o mișcare bruscă de virare dacă anvelopele sunt dezumflate sub 1,2 bari. Acest lucru va avea ca efect creșterea nivelului de presiune pe pereții laterali ai anvelopei și poate determina deformarea lor ( pot să sară jantele).
• Anvelopele din spate ale autoturismului 4 × 4 pot fi dezumflate ceva mai mult (cu aproximativ 0,2 bari) decât anvelopele din față, deoarece nu sunt supuse unor acțiunii de virare și presiunii laterale.
• Atunci când conduci pe pietre și bolovani ascuțiți, oprește dezumflarea anvelopei în momentul în care acestea încep să se umfle pe pereții laterali.
• Ca regulă generală, nu trebuie niciodată să scazi nivelul presiunii sub 0,8 bari atunci când conduci pe un teren pietros cu un cauciuc HT (de autostradă).
• Condu întotdeauna peste obstacole ascuțite, în loc să încerci să te strecori printre ele.
• Ai grijă dacă anvelopele dezumflate au căpătat o nuanță albăstruie - înseamnă că acestea sunt mult prea dezumflate și sunt supraîncălzite.
Construcția anvelopei
Modul în care se construiește anvelopa influențează foarte mult felul în care aceasta va reacționa la deflație. Unele anvelope utilizează un compus solid de cauciuc care necesită o dezumflare suplimentară pentru a obține același rezultat de întindere. Mai mult decât atât, o anvelopă HT ( de autostradă) cu tracțiune laterală cu două straturi de perete lateral va avea nevoie de un nivel de dezumflare mai mic în comparație cu o anvelopă AT (pentru toate tipurile de teren) sau MT (teren nămolos) construită cu un perete lateral cu trei straturi.
Folosește calculatorul de presiune!
Utilizează aceste informații atunci când umfli cauciucurile, în funcție de diferitele tipuri de teren.
- Gudron: deflație 0% (recomandarea producătorului)
- Pietriș: deflație de 10-15%
- Denivaleri de pământ: deflație de 10-15%
- Pietre ascuțite: deflație de 10-15%
- Pietre netede: deflație de 20-50%
- Noroi: deflație de 25%
- Nisip: deflație de 50-60%